Lastpallar

Lastpallar används när produkter eller annat kolli ska forslas från en punkt till en annan. Vissa lastpallar är bäst lämpade för frakt inrikes och andra är lämpade eller till och med tillverkade för att forsla saker längre sträckor internationellt. Om något ska fraktas internationellt så är det några saker man måste tänka på. Då måste nämligen lastpallen

följa en viss standard. Lastpallar finns i alla möjliga olika typer. De kan tyckas snarlika men vissa lastpallar är tillverkade för att klara mer last och andra mindre. Vissa pallar är också tillverkade för ett mer specifikt ändamål och andra är till för att klara av det mesta. Oavsett vilket lastbehov du har så finns det definitivt en pall som passar dig.

Helpallar

Helpallen är större och kan därför bära mer last. Måtten är 800×1200 mm och den har en area på 0,96kvm. Man kan beställa både nytillverkad och begagnad. Olika lastpallar är tillverkade av olika material och kan därför bära olika tung last. Om du bestämmer dig för en engångspall så är den oftast tillverkad i lite klenare virke.

Halvpallar

Halvpallarna är mindre i storleken, vanligen 800x600mm stora. Det betyder egentligen bara att de är mindre till ytan men kan fortfarande bära tung last. Även här varierar virket och med det hållbarheten. En halvpall är lämplig om man planerar att inte lasta den med så mycket eller om man ska använda den till något helt annat.

Värmebehandlade lastpallar

Det blir vanligare och vanligare att olika länder kräver att lastpallarna är värmebehandlade. Detta görs enligt FAO:s standard. FAO är ett organ inom FN som inriktar sig på jordbruks- och livsmedelsfrågor. Anledningen till att man vill att lastpallar ska vara värmebehandlade är att man vill stoppa spridningen av skadedjur. Mer specifikt Asiatisk långhorning och Tallvedsnematod. Båda dessa skadedjur angriper levande träd och säkrar så småningom dess död.

Kragar och lock

Pallkragar är populära att använda vid anläggningen av köksträdgårdar men det är inte deras enda användningsområde. De tillverkas egentligen som ett tillbehör till lastpallen för att enkelt kunna stapla packning i lastpallen och hålla det på plats. Pallkragen monteras enkelt fast på lastpallen och gör själva lastandet lättare.

Man kan även få ett lock till sin pall och pallkrage. Ett lock kan vara användbart om man vill att det man har lastat på sin pallkrage ska skyddas lite extra. Du kanske vill frakta något som är ömtåligt eller något som riskerar att ramla ut, då kan det kännas tryggt att få ett lock till sin pall. Locken finns i flera olika material och prisklasser. Vanliga material är plywood eller handboken och måtten matchar förstås storleken på din pall, om det är en halvpall eller en helpall.

Reparation

Det är vanligt att lastpallar får olika typer av skador när man använder dem, särskilt om man lastar dem tungt och de färdas långt. Därför är det många företag som säljer och köper pallar som också erbjuder lagning och reparation av pallar. På så vis blir de i gott skick igen och kan användas flera gånger.

Vill du veta mer om olika typer av pallar får du gärna kontakta oss på Lastpall.com – Vi ser till att du hittar rätt pall till rätt pris!