Köpa EUR-pall

EUR pallen är en pall som är framtagen i samarbete med flera europeiska länder. I Sverige är det EUR pallen som är standard. Den kallas även för SJ-pall då den först togs fram på 60-talet för att användas på järnväg. Därmed inte sagt att transporter med lastbil inte går precis lika bra. Den är utformad för att det ska vara enkelt att lyfta den med gaffeltruck. EUR pallen följer samma mått som andra helpallar, 800×1200 mm. Höjden är 144mm och tom och torr väger EUR pallen mellan 22 och 25 kg.

Att tänka på vid köp av EUR-pallar

För att en EUR pall ska vara godkänd behöver den ha en viss märkning. På sidoklossarna ska den vara märkt med landets järnvägsbolag, tillverkarens ID-nummer samt tillverkningsdatum. På långsidans mittenkloss (vanligen) ska den dessutom vara IPPC märkt. Inom en ellips på högerklossen ska det också finnas ett EUR-märke.

Icke godkänd EUR pall

Om någon av ovan nämnda märken saknas på EUR-pallen så är den inte godkänd. Dessutom ska du kolla så att det inte är några brädor som saknas eller någon kloss som är skadad. Kontrollera också att ingen bräda har sprickor eller är avbrutna. På brädorna ska det inte sticka ut några spikar eller stora flisor. Se till att klossarna sitter som de ska och att ingen av dem är vriden på ett sätt som kan påverka bärigheten eller lastningen. Ha ett måttband eller måttstock med dig så att du kan kontrollera att pallen uppfyller storlekskraven. Det får inte ska fel på mer än 2 mm. Lukta och känn noga på pallen så att den inte är förorenad, blöt eller möglig.

Om det här med märkning inte är så viktigt för dig och du ska använda din pall för privat bruk eller liknande så kan du förstås köpa den ändå, den är fortfarande användbar. Detta kallas B-pall och sådana pallar lämpar sig bra som byggpallar.

Värmebehandling

Om du tänker använda din pall för frakt utanför EU så tänk på att fler och fler länder kräver att pallen är värmebehandlad för att motverka spridningen av skadedjur. Denna värmebehandling ska utföras på ett visst sätt, se till att den du köper dina EUR pallar av har koll på vilka riktlinjer som gäller för detta. Standarden man följer heter ISPM15 och är framtagen av FAO som är FN:s livsmedels- och jordbruksorgan.

Återförsäljare

När du ska köpa din EUR-pall så finns det ganska många återförsäljare som du kan vända dig till. Många av dem har bra hemsidor med omfattande information om sitt utbud och vilken pall som är lämplig för just det ändamål du avser att använda den till. En EUR-pall, begagnad eller ny, har ett brett användningsområde och är användbar oavsett om den är lite sliten, så länge den är i gott skick och du köper den med vetskapen om att den är begagnad från en återförsäljare som följer alla riktlinjer. Kolla upp flera olika återförsäljare innan du bestämmer dig för vilken du ska vända dig till. Det är viktigt att du hittar en som oss på MultiCO Göteborg. En som varit med länge och som vet allt om våra olika pallar och har den expertis som behövs för att ge dig den perfekta servicen när det kommer till att hitta just din pall-lösning!