Begagnade lastpallar

Många lastpallar, av bättre kvalitet, kan användas flera gånger innan de är förbrukade. Om de tas om hand och renoveras på rätt sätt så kan en lastpall ha ett långt liv. Många av återförsäljarna har också expertis i att ta hand om sina pallar och laga dem när de går sönder på ett sånt sätt att de kan användas igen. En lastpall som lastas tungt kan förstås lida några skador på kuppen, så som en trasig bräda, en kloss som hamnar snett eller missfärgningar. Detta åtgärdas av återförsäljaren och sedan kan man få begagnade lastpallar som är användbara ett tag till. En EUR-pall som inte bär rätt märkning eller inte helt uppfyller kraven för en EUR-pall längre kallas för B-pall och kan vara precis lika tålig och användbar som en vanlig EUR-pall men används bäst som byggpall och inte internationell transport.

Engångspallar

Det finns något som kallas engångspallar som oftast är tillverkade av ett material som inte är lika tåligt som det i en regelrätt EUR-pall. Namnet antyder att de är lämpliga för en användning och så kan det vara men även engångspallar kan renoveras och användas igen.

Tänk på

Vad gäller begagnade pallar så finns det några saker man ska ha koll på. En begagnad pall som har en trasig bräda eller spikar som sticker ut är inte användbara. De detaljerna behöver åtgärdas innan man använder pallen. En pall kan också ha blivit kontaminerad, till exempel indränkt i olja eller annan illaluktande substans. Lukta gärna på den begagnade pallen så att den inte har möglat och knacka på träet för att se till att det inte är fuktskadat.

Om du vill ha en begagnad EUR-pall som fortfarande är funktionsduglig som just EUR-pall och du ämnar använda den till internationell transport så ar det viktigt att du kollar att all märkning stämmer. Kom ihåg att en EUR-pall ska ha märkning på alla klossarna och bära namnet på landets järnvägsbolag. Om din EUR-pall inte uppfyller kraven för en EUR-pall så kan det bli problem när du ska använda den till transport utomlands. Utanför Europa krävs det oftast också en värmebehandling för att motverka spridning av skadedjur, det är det också viktigt att begära av din leverantör.

Andra användningsområden

Om man har flera lastpallar som inte uppfyller kraven för en användbar lastpall så kan man göra andra saker med dem. Till exempel kan man ta tillvara de delar som fortfarande är intakta och använda dem som reservdelar till trasiga pallar och på så vis renovera de pallarna. Man kan också ta tillvara på virket och göra andra saker med det. Trä kan återvinnas på många olika sätt och ska aldrig slängas. Om det inte är ruttet eller mögligt förstås.

Det är klokt att återanvända begagnade lastpallar eftersom många lastpallar klarar av en hel del innan det är dags att kassera dem, om de har blivit väl omhändertagna. Att satsa på begagnade lastpallar kan därför vara ett mycket bra, ekonomiskt alternativ. Vill du veta mer om begagnade pallar kan du alltid kontakta oss på MultiCo Göteborg!